Biserica

Șerban VodĂ

Postul Adormirii Maicii Domnului


Rânduieli liturgice speciale în post la Parohia Şerban Vodă – Slujba Paraclisului Maicii Domnului în fiecare zi:
Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă duhovnicească de rugăciune mai deasă şi intensă către Născătoarea de Dumnezeu. În bisericile noastre ortodoxe, în timpul postului se săvârşesc cu precădere cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov

Slujba Paracliselor Maicii Domnului este integrată în aceste zile ale postului în cadrul slujbelor Laudelor bisericeşti zilnice, fiind oficiată seara, după Ceasul IX şi Vecernie.

În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, la Parohia Şerban Vodă se săvârşesc slujbe speciale în cinstea Maicii Domnului.

În fiecare seară, de la ora 18:00, se va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului.

Paraclisul Maicii Domnului este o rugăciune prin care cerem mângâiere şi ajutor Maicii lui Dumnezeu şi prin care o rugăm să ducă înaintea Fiului ei, a Domnului Hristos, rugăciunile şi cererile noastre, ale credincioşilor.

Cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov sunt foarte cunoscute şi îndrăgite de credincioşi şi au intrat în tradiţia liturgică a Bisericii noastre, ele fiind săvârşite cu deosebire în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului şi în Postul Crăciunului.

„Cuvântul paraclis înseamnă mângâiere, consolare, întărire sufletească. De aceea, Paraclisul spre deosebire de Acatist este format din condace, tropare şi canonul complet, care este numit canon de mângâiere.

Această slujbă a Paraclisului ne îndeamnă ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unim rugăciunea cu starea de pocăinţă, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători faţă de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfinţenie şi de dăruire de sine lui Dumnezeu.

Poporul nostru simte în citirea Paraclisului o tărie spirituală, un ajutor, bucurie şi pace. Deci, Paraclisul este un izvor de putere duhovnicească, un izvor de întărire, încurajare şi biruinţă asupra ispitelor, suferinţelor, bolilor şi necazurilor. De aceea este foarte iubit de popor acest Paraclis şi este de mare folos duhovnicesc“, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Primul Paraclis al Maicii Domnului din Ceaslov a fost compus în secolul al IX-lea de către Sfântul Teostirict Mărturisitorul, iar al doilea Paraclis datează din secolul al XIII-lea.