Biserica

Șerban VodĂ

Pelerinaj la Constantinopol (25 – 28 octombrie 2020)


PELERINAJ ÎN CONSTANTINOPOL

VASILE CEL MARE, SF. GRIGORIE TEOLOGUL, SF. IOAN GURĂ DE AUR  (CATEDRALA SF. SOFIA – BISERICA DIN VLAHERNE – IZVORUL TĂMĂDUIRII – PATRIARHIA ECUMENICĂ)

25 – 28 octombrie 2020 (4 zile / 3 nopti)

grup Pr. Eugen Morar 0728727223

Ziua 1 – duminica, 25 octombrie:  Întâlnire în Aeroportul Otopeni (Henri Coanda), sala de aşteptare, plecări internaţionale la ora 06:30. Decolare la ora 08:35, cursa TAROM RO261, sosire în Istanbul la ora 10:50. Închinare în Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (prima biserica a fost construită de împaratul Leon I Tracul, datorită unei minuni pe care a trait-o când era soldat – inainte de a intra în cetate, Leon Marcelus a întâlnit un orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se afla un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a început să-L slăveasca pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-ar fi zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. După ce a fost uns împărat, Leon a construit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor). Inchinare in Biserica Vlaherne (loc unde Maica Domnului s-a arătat mulţimii strânse în vremea împăratului Leon cel Înţelep, când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor Acoperămânul). Închinare în Patriarhia Ecumenică (în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia si Sfintei Teofana. Tot aici este „Coloana Flagelării”, o bucata din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat. Alte două bucăţi din această coloană se află în Ierusalim şi în Roma. Se crede ca aceasta a fost adusă aici de către Sfânta Elena după pelerinajul făcut în Ţara Sfântă). Biserica

Chora (a fost întemeiată în cadrul sec. V-VI, fiind rezidită de mai multe ori până astăzi). Cazare Istanbul.

 Ziua 2 – luni, 26 octombrie: Mic dejun. Tur pietonal – se vizitează: Catedrala Sfânta Sofia (prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incediu în anul 404. A fost reconstruită de Teodosius II în anul 415, dar a fost din nou distrusă în timpul Răscolei Nika din anul 532. Clădirea actuală a fost construită de împăratul Iustinian între anii 532-537), Palatul Topkapi (reşedinţa sultanilor, actualul Muzeu Naţional al Turciei, care  adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, sabia lui Ştefan cel Mare), Moscheea Albastră (a fost construită între anii 1609 – 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I, este cea mai mare moschee din Istanbul), Basilica Cisterne (cunoscută şi ca ‘Palatul scufundat’, datează din sec. VI, a fost construită ca cisternă de apă pentru a alimenta palatul imperial şi clădirile înconjurătoare), locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II (numită și Fântâna germană, construită în memoria celei de a doua vizite a împăratului german la Constantinopol și inauguarată la aniversarea sa din 27 ianuarie 1901), Obeliscul Egiptean (a fost adus din Valea Nilului de împăratul Theodosius II, datează din anul 1490 î.Hr. din vremea faraonului Tuthmosis III), Coloana Şerpuită (este din bronz, a stat în fața Templului lui Apollo de la Delphi – Grecia. A fost ridicată în memoria bătăliei de la Plateea din anul 479 î.Hr., în care cetățile grecești aliate i-au învins pe perşii conduşi de regel Xerxes I. În anul 326, împăratul Constantin cel Mare a dispus mutarea ei la viitorul Constantinopol), Coloana lui Constantin Porfirogenetul (seamănă cu un obelisc, doar că este făcută din mai multe blocuri de piatră. Unele mărturii afirmă că pe același loc a existat o astfel de coloană încă din sec. IV. Constantin al VII Porfirogenetul în anul 940 a acoperit coloana cu plăci de bronz aurit). Scurta oprire in Bazar. Cazare Istanbul.

Ziua 3 – marti, 27 octombrie: Mic dejun. Biserica Românească cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi, Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfânta Arghira (ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului).  Vizitarea Palatului Dolmabahce (a fost construit între anii 1843 – 

1856, din dorinţa sultanului Abdülmecid I de a avea un palat asemănător monarhiilor europene, iar Topkapi-ul i se părea demodat. Este cel mai mare palat din Turcia, acoperă o suprafaţă de 45,000 m2 şi cuprinde 285 camere, 46 săli de recepţie, 6 hamam-uri. Aici a murit Ataturk la data de 10 noiembrie 1938). Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare Istanbul.

Ziua 4 – miercuri, 28 octombrie: Mic dejun. Deplasare catre aeroport pentru decolarea de la ora 11:40, cursa TAROM RO262, aterizare in Bucuresti la ora 11:55.

 

TARIF: 370 EURO/ pers. cazare în cameră dublă, grup minim 40 persoane

 Pentru înscrieri, Pr. Eugen Morar 0728727223

 


SUPLIMENT SINGLE:  90  EURO

VARSTA(ani) DENUMIRE REDUCERE CONDITII ACORDARE REDUCERE
0 – 1.99 infant Platesc biletul de avion Cazarea se face in camera dubla, in pat cu doi adulti
2 – 4.99 copil 45 Euro Cazarea se face in camera dubla, in pat cu doi adulti
5 – 10.99 copil 20 Euro Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual

 

SERVICII INCLUSE:

– bilet avion Bucuresti – Istanbul – Bucuresti

– transfer aeroport – hotel – aeroport

– transport autocar

– 3 nopţi cazare cu mic dejun în cameră dublă în hotel 3* (clasificare locală)

– insoţitor de grup preot/ teolog

SERVICII NEINCLUSE:

– taxe intrări obiective (aprox. 65 euro/ pers)

– ghid local (aprox. 15 euro/ pers, in functie de marimea grupului)

– excursiile opţionale (croaziera pe Bosfor – aprox. 7 Euro/pers.)

– asigurarea medicală

– asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie)

ACTE NECESARE: paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.

AVANS MINIM: 200 Euro/pers. 

NOTĂ:

–  Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru        obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării.          Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.

–   Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară:să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

–    Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.

–    Compania aeriană  îşi rezervă dreptul de a modifica orarul de zbor.

–    Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Turcia.

–  Bagaje: bagajul de cală (1 buc.) max. 20 kg/pers., bagajul de mână max. 10 kg/pers. (fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase sau ascuţite).

–  Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

–   Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.

–    Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii

–    Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

–  Asezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.

ATENŢIE – VĂ RUGĂM SĂ PĂSTRAŢI BILETUL DE AVION DEOARECE VA FI NEVOIE SĂ-L ARĂTĂM  LA  INTRAREA  ÎN AEROPORT (chiar dacă este electronic).