Biserica

Șerban VodĂ

PELERINAJ ÎN GRECIA 7 zile/ 6 nopți 3 – 9 iunie 2019


Pelerinaj în Grecia in perioada 03-09 iunie 2019 cu pr. Eugen Moraru

ÎNCHINARE LA MOAȘTELE SF. DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR, SF. ANASTASIA ROMANA, SF. EFREM SIRUL, SF. DIONISIE, SF. PARASKEVI, BRÂUL MAICII DOMNULUI, SF. IOAN RUSU, SF. CUV. DAVID, SF. PARTENIE, SF. NECTARIE IN EGINA, SF. EFREM CEL NOU LA NEA MAKRI)

03 – 09 iunie   2019 (7 zile / 6 nopți) GRUP PR. EUGEN MORAR


ZIUA 1 – luni, 03 iunie (720 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la Parohia Serban Voda pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Promahonas – Serres – Salonic (al doilea oraș ca mărime din Grecia. Numele orașului vine de la Thessalonica, soția lui Cassandru, cel care a fondat orașul și sora lui Alexandru Macedon). Cazare Salonic si cină.

ZIUA 2 – marti, 04 iunie (80 km): Mic dejun. Deplasare la Souroti, pentru închinare la mormântul Pr. Paisie Aghioritul. Deplasare la Mănăstirea Sfintei Mare Muceniţe Anastasia, izbăvitoarea de otrăvuri (mănăstirea are și hramul Sfintei Teofana Impărăteasa, soția împăratului bizantin Leon al VI-lea, care este ctitorul manastirii, începutul zidirilor având loc în anul 888). Întoarcere la Salonictur pietonal, vizitarea centrului istoric al oraşului: Biserica Sfântul Dimitrie (închinare la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Ocrotitorul orașului Salonic. Biserica este ridicată pe locul unde a fost martirizat sfântul în prima jumătate a sec. V), Biserica Sfântul Gheorghe (cea mai veche biserică din Grecia, sec. V, construită inițial ca mausoleu al împăratului Galeriu), Arcul lui Galeriu (monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297), închinare la moaştele Sfântului Vasile cel Nou în Biserica Sfânta Sofia (construită în sec. VII după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol) şi la moaştele Sfântului Grigorie Palama care se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic (cu hramul Sfântului Grigorie Palama, prima biserică a fost construită în sec. VIII), Turnul Alb (simbol al oraşului, sec. XV, de-a lungul timpului a avut numeroase nume și funcțiuni: fortăreață, închisoare și loc pentru execuții, apărare aeriană, stație meteorologică și muzeu). Cazare Salonic si cină.

ZIUA 3 – miercuri, 05 iunie (280 km): Mic dejun. Deplasare spre Muntele Olimp, oprire la Mănăstirea Sfântul Efrem Sirul, închinare la mâna dreaptă a sfântului. La baza Muntelui Olimp, închinare la moaștele Sfântului Dionisie în Mănăstirea Sfântului Dionisie (mănăstirea a fost mutată, la o altitudine mai mică decât cea inițială, pe locul vechiului metoc, Skala, înființat în 1950 la o distanță de 15 km de vechea mănăstire). Plecare spre Volos, oprire la Mănăstirea Sfânta Paraskevi din Valea Tembi (închinare la moaştele Sfintei Paraschevi. Tot aici se află şi un izvor cu apă tămăduitoare pentru cei care au probleme cu ochii). Volos, cazare si cină.

ZIUA 4 – joi, 06 iunie (310 km): Mic dejun. Deplasare spre Insula Evia (a doua ca dimensiune a Grecie după Insula Creta), închinare la moaştele Sfântului Cuvios David în Mănăstirea Cuviosului David (nu se cunoaste cu exactitate data înființării mănăstirii, însă se știe că Sfântul Cuv. David a ctitorit prezenta biserică pe locul alteia, mai vechi. Sfântul a viețuit in jurul anului 1550. În această mănăstire a viețuit și părintele Iacov Tsalikis, iar mormântului lui se află în apropierea bisericii), la moaştele Sfântului Ioan Rusu în Biserica Sfântul Ioan Rusu din Prokopi (a fost ridicată în anul 1951, an în care au fost mutate sfintele moaște, care inițial au fost așezate în Biserica Sfinților Constantin și Elena) și la moaștele Sfântului Partenie din Lampsakos în Mănăstirea Makrimallis. Cazare si cină Atena.

ZIUA 5 – vineri, 07 iunie: Mic dejun. Deplasare cu metroul către Portul Pireu (cel mai mare port al Greciei), traversare cu feribotul Pireu – Eghina. În Eghina închinare la moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul în Mănăstirea Sfânta Treime (Biserica mănăstirii unde a viețuit Sfântul Nectarie a fost ridicată pe ruinele unei vechi biserici bizantine, între 1904 – 1910 și a fost închinată Sfintei Treimi. Odată cu canonizarea sfântului Nectarie, mănăstirea a primit și acest hram. Deasupra locașului nou se află veche mănăstire, chilia și mormântul Sfântului Nectarie). Traversare cu feribotul Eghina – Pireu, intoarcere la Atena, cazare si cină.

ZIUA 6 – sambata, 08 iunie (550 km): Mic dejun. Deplasare la Nea Makri, închinare la moaștele Sfântului Efrem cel Nou în Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou (sfântul a fost călugăr în această mănăstire, care la acea vreme avea hramul Bunei Vestiri și a fost martirizat de către turci în timpul invaziei otomane în sec. XV. Sfintele sale moaște au fost descoperite în chip minunat în anul 1945 și așezate în actuala mănăstire. Tot aici este și copacul pe care a fost martirizat sfântul). Deplasare spre Salonic cu oprire la  Mănăstirea Kato Xenia (închinare la o parte din Brâul Maicii Domnului și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Mănăstirea a fost întemeiată conform tradiției în timpul împăratului bizantin Andronic II Paleologul (1282 – 1321), iar numele, care se traduce ca ”Străina de Jos” provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Xenia” (Străina) ajunsă în chip minunat aici). Cazare si cină Salonic.

ZIUA 7 – duminica, 09 iunie (720 km): Mic dejun. Plecare spre România, sosire în Bucureşti la Parohia Serban Voda în funcție de traficul auto și formalitățile vamale.

Tarif: 455 euro

Detalii in imaginile de mai jos.