Biserica

Șerban VodĂ

Învierea Domnului, celebrată la Ierusalim printr-o serie de ceremonii liturgice


Învierea Domnului Iisus Hristos a fost celebrată printr-o serie de servicii liturgice organizate de Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului în Biserica Sfântului Mormânt.

Slujba „Sfintei Lumini”, desfăşurată în Sâmbăta Mare, a marcat începutul ceremoniilor religioase pascale. „La ora 13.00, Soborul Patriarhal și alți părinți aghiotafiți împreună cu delegația greacă – vice-ministrul Afacerilor Externe, dl Vlasis, excelența sa, consulul general al Greciei la Ierusalim, dl Evangelos Vlioras, și personalul consulatului general al Greciei – au mers până la Biserica Sfântului Mormânt prin scara Catedralei Sfântul Iacob. În interiorul Bisericii, reprezentanții armenilor, copților și sirienilor au venit să primească binecuvântarea Preafericitului Patriarh Ortodox Grec pentru a participa la ceremonie și pentru a primi, fiecare după dreptul lor, Lumina Sfântă. Imediat după aceea a început Procesiunea întreită în jurul Sfintei Edicule, în timp ce se cânta «Învierea Ta Hristoase Dumnezeule» și «Lumină lină», cu participarea delegațiilor și a creștinilor credincioși, cărora autoritățile sanitare le-au permis să intre, respectând măsurile aplicate în contextul pandemiei Covid-19. La sfârșitul procesiunii, Preafericitul Patriarh Teofil și-a scos veșmintele patriarhale și, rămânând în stiharul alb, a intrat în Sfântul Mormânt, s-a rugat și a dat Lumina Sfântă, prin fereastra de sud a Ediculei, preotului Catedralei Sfântul Iacob și apoi, prin ușile Sfintei Edicule, preoților și participanților la slujbă”, anunţă Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Sfânta Liturghie a Învierii

Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost celebrată duminică.

„La această sărbătoare, Biserica, fiind recunoscătoare, luminoasă și dând slavă lui Dumnezeu, pomenește faptul că Domnul nostru Întrupat Iisus Hristos a coborât la iad de pe Cruce și a înviat din morți; El i-a eliberat din puterea diavolului pe cei demult plecați și i-a răscumpărat pe ei și raiul”, notează Patriarhia Ierusalimului.

Slujba, desfăşurată în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, a început prin rostirea Canonului din Sâmbăta Mare până când Preafericitul Părinte Patriarh al Ierusalimului Teofil și Arhiepiscopii și-au îmbrăcat veșmintele liturgice pascale.

Soborul Patriarhal a ieșit din Catolicon și a mers în Procesiune de trei ori în jurul Sfintei Edicule, după care a fost citită pericopa Evangheliei Utreniei despre Înviere: „Și după ce a trecut ziua sâmbetei…” (Marcu 16: 1-8), apoi „Slavă Sfintei și Deoființei și Nedespărțitei Treimi”, iar ulterior toți cei prezenți au strigat „Hristos a înviat” în diferite limbi.

Slujba a continuat prin oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preafericitul Patriarh al Ierusalimului Teofil, la Sfântul Mormânt. Împreună-slujitori au fost Mitropolitul Isichios de Kapitoliada şi arhiepiscopii Teofan de Gerassa, Aristarh de Constantina, Metodie al Taborului, Teodosios de Sebastia, Filomen de Pela şi Mitropolitul Ioachim de Helenopolis, precum şi ieromonahi, Arhidiaconul Marcu şi alţi diaconi.

Sfânta Liturghie s-a încheiat prin predică şi prin vestirea mesajului central „Hristos a înviat”.

Slujba celei de-a Doua Învieri, numită şi „Vecernia Dragostei”, a avut loc în Duminica Paştelui, la ora 12.00, în Catoliconul Bisericii Sfântului Mormânt.

Luni, în a doua zi a Paştelui, Sfânta Liturghie a fost celebrată în Biserica monastică patriarhală „Sfinţii Constantin şi Elena” din Ierusalim.

Mihail Drăghici