Biserica

Șerban VodĂ

Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre


Odată cu extinderea îmbolnăvirilor cu coronavirusul Covid–19 în țări de pe aproape toate continentele lumii, iată că și noi, românii, vrând-nevrând, suntem lângă focarele epidemice. În Italia, de pildă, țară care găzduiește mai bine de 1.200.000 de români, și din care vin zilnic circa 4.000 de români, sunt deja peste 10 regiuni în care s-au luat măsuri extreme pentru limitarea îmbolnăvirilor sau infectărilor cu noul virus.

Ca întotdeauna creştinul se îndreaptă în necazuri către Dumnezeu, căci la El, se ştie, se află ajutorul nostru când toate soluţiile omeneşti dau greş. De-a lungul veacurilor, credincioşii s-au rugat la sfinţii tămăduitori ori de câte ori o molimă le ameninţa viaţa.
Şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul Italiei, cu părintească grijă a adresat credincioşilor români un îndemn duhovnicesc, spre sfătuire şi îmbărbătare:
„În contextul înregistrării, în ultimele ore, a unui număr crescând (peste 130, la ora actuală) de persoane contaminate cu Coronavirus în mai multe zone ale Italiei, fapt ce a determinat deja autorităţile civile şi sanitare să ia măsuri specifice, măsuri ce prevăd (cum e deja cazul în regiunile Lombardia şi Veneto), în unele cazuri, inclusiv suspendarea slujbelor publice, dar şi în contextul neliniştii şi a tulburării ce cuprind cu repeziciune inimile oamenilor, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei îşi exprimă compasiunea faţă de toate persoanele care au fost deja contaminate şi solidaritatea cu familiile acestora şi adresează condoleanţe familiilor ale căror membri au decedat din cauza virusului mai sus amintit.
Împreună cu toţi clericii, monahii şi credincioşii din cuprinsul eparhiei, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor, Care are puterea de a tămădui toată boala şi toată neputinţa în popor (cf. Mt. 4, 23) ca, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinţilor Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail, a Sfinţilor noştri Îngeri Păzitori şi a tuturor Sfinţilor, să ne păzească şi să ne apere de molima ce a cuprins ţara în care trăim, Italia, contaminând tot mai multe persoane şi făcând deja două victime.
Ne rugăm, de asemenea, pentru grabnica însănătoşire a tuturor celor contagiaţi (în Italia şi în tot mai multe regiuni ale lumii) şi pentru liniştea familiilor lor, precum şi pentru toate cadrele medicale implicate în îngrijirea celor bolnavi. Îi purtăm în inimă şi rugăciune pe toţi cei obligaţi să rămână la casele lor şi nădăjduim în grabnica restabilire a normalităţii în viaţa lor şi a familiilor lor. Îi purtăm în gând şi pe toţi cei care, fiind în România sau în altă parte a lumii, sunt îngrijoraţi pentru rudeniile lor, aflate în zonele contaminate din Italia, şi le mulţumim pentru rugăciune şi solidaritate.
Preacuvioşii şi Preacucernicii clerici vor adăuga la slujbe (la ectenia mare şi la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc în vreme de orice nevoie şi primejdie omenească (pag. 472-475) sau în caz de Boli molipsitoare (pag. 456-461), după cum este rânduit la sfârşitul Liturghierului (ediţia 2012), pentru oprirea molimei. Acolo unde se găsesc Sfinte Moaşte, clerul va binecuvânta poporul cu racla în care acestea se află aşezate, însemnându-se cu semnul Crucii în cele patru zări.
Recomandăm tuturor clericilor, monahilor şi credincioşilor din eparhie să respecte cu stricteţe prevederile tuturor Ordonanţelor emise de instituţiile centrale sau locale ale administraţiei publice sau sanitare italiene, precum şi toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce priveşte igiena şi sănătatea publică.

Întemeindu-ne pe tradiţia de veacuri a Bisericii lui Hristos, le recomandăm credincioşilor:
✤ Să se încredinţeze, în rugăciune, pe ei înşişi, pe toţi cei dragi şi pe toţi oamenii aflaţi în suferinţă, purtării de grijă a lui Dumnezeu Atotţiitorul Care nu ne încearcă peste puterile noastre;
✤ Să se însemneze, zilnic, cu semnul Crucii, pe ei înşişi şi pe copiii lor, şi să-şi însemneze cu semnul Crucii mâncarea şi băutura, acasă sau la locul de muncă;
✤ Să se ungă (pe sine şi pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului şi a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului şi pe mâini;
✤ Să bea, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, Apă Sfinţită (Agheasmă) şi să-şi stropească locuinţele, în semnul Crucii;
✤ Să aibă încredinţarea că, de fiecare dată când se împărtăşesc cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge ale Mântuitorului Hristos, o fac spre tămăduirea sufletului şi a trupului;
✤ Să rostească adesea rugăciunea Tatăl nostru, cu gândul la toţi cei aflaţi în suferinţă sau care sunt cuprinşi de nelinişte şi de teamă;
✤Să cheme în apărare şi ajutor Numele Domnului, zicând mereu: Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieştene pe noi şi toată lumea Ta;
✤ Să citească, după putinţă, Paraclisul Maicii Domnului, pomenindu-i pe cei bolnavi, cu încredinţarea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este grabnic ajutătoare.
Să ne rugăm, aşadar, cu toţii, de la mic la mare, ca Milostivul Dumnezeu să stăvilească, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi a tuturor Sfinţilor, boala molipsitoare ce s-a răspândit deja în mai multe ţări din lume şi a cuprins şi ţara ce ne găzduieşte, Italia!
Cu părintească îngrijorare, dar cu neclintită nădejde în mila şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu,

† Episcopul Siluan, al Episcopiei
Ortodoxe Române a Italiei”