Biserica

Șerban VodĂ

Aşezămintele sociale din curtea bisericii, în plină lucrare


Clădirile ansamblului au fost concepute in stilul brancovenesc, atat la exterior, cu portice deschise la parter si etaj, cu balustrade sculptate din piatra naturala, arce, ancadramente, tamplarie sculptata si decoratiuni, cat si la interior, cu plafoane casetate din lemn, piese din metal si sticla, sau de exemplu, arce si bolti largi la trapeza, vitralii si suprafete pictate pe suprafete pregatite tip “affresco” ( pictură murală executată pe o tencuială proaspătă).

Partea cea mai grea va fi cea din categoria finisajelor si lucrarilor artistice cu caracterul specific epocii Renasterii europene in stransa legatura cu arta brancoveneasca, ce imbina caracterul oriental cu cel apusean.

Gradinița, pe patru nivele, are functiunile de bucatarie si anexe la subsol, o clasa de gradinita – grupa mica, carantina si acces la parter, doua clase de gradinita – grupa mijlocie si mare la etajul 1 si o sala de festivitati cu circa 50 de locuri pe scaune, la etajul 2.

Turnul clopotnita, este functional legat prin scara principala, de Gradinita si celelalte corpuri ale ansamblului.

Locuintele de serviciu cuprind doua apartamente identice avand fiecare un parter cu camera de zi si bucatarie plus un mic grup sanitar, la etajul 1 doua dormitoare si o baie, iar la etajul 2, o camera pentru studiu, biblioteca, reculegere si arhiva. Cancelaria parohiala – este un spatiu similar cu cele doua locuinte de serviciu, dezvoltat pe parter, etajul 1 si 2, avand functiuni specifice activitatilor Consiliului Parohial, cum ar fi, Sala de consiliu la parter, birouri, oficiu si grupuri sanitare.

Corpul Social este proiectat pentru cazarea a 18 persoane, cate doua persoane in cate trei camere pe nivel, la parter, etajul 1 si etajul 2, prevazute cu grupuri sanitare dotate cu dusuri. Pe fiecare nivel exista cate un spatiu comun pentru activitatile de zi si TV. Aceste persoane cu nevoi speciale vor fi angajate in diferite activitati gospodaresti ale Parohiei, devenind astfel asociati la existenta cotidiana. La subsol, pe toata suprafata corpurilor 3 si 4, se va executa o trapeza pentru circa 100 de enoriasi, cu caracter brancovenesc, avand arce si bolti partial pictate si plafoane din lemn sculptat si pictat.

Capela este o constructie deja finalizata, care functioneaza cu rolul de capela funerara, fiind separata de celelalte cladiri ale ansamblului. Urmeaza sa se execute pictura si alte lucrari de detalii de arhitectura.

In final se va realiza o constructie unicat in peisajul urban al Bucurestiului, pentru acest demers punandu-se accent pe o calitate deosebita in executie.

VEDEȚI MAI MULTE FOTOGRAFII AICI